Monday 23 September 2013

Nädal täis

Tänasel päeval sai praktika toimumise algusest täis nädal. Selle aja jooksul on aga nii mõndagi juhtunud ja täiesti mõnus aeg väikesi kokkuvõtteid teha. Päevad on täistööpäeva mõõtu ja alla 8 tunni ei taha ükski päev tulla. Ka täna olime kell 8 juba valmis nagu sõdurid ja otsekohe läksimegi metsa. Eelmisel nädalal sai mitmeid lanke sisse märgitud, kus kuusikud raiesse läksid. Siinse korra kohaselt siis harvendusraiesse. Reedel lanki sisse märkides oli samale langile juba saadetud ka harvester, kes meiega samal ajal juba meie poolt märgitud puid maha langetas.

Huvitav on näha, kuidas enda poolt tehtud töö järgmine etapp käima läheb. Harvester on harvendusraie tarbeks aga väga suur tellitud. Kaaluks 18 tonni, all 4 telge ning rataste sees on vesi, et masin ümber ei läheks. Lank ise on aga tugevalt juurepessi nakatunud kuusik ning seega võib ta allesjäävate puude juurtele küll päris palju kahju teha. Aga ometi ei tohi sellises kuusikus lageraiet teha ja tuleb harvendusraietega majandada. Harvesterijuht ise küll ütles, et see masin on ikka lageraiete jaoks kujundatud ja ta näeb väga tihti kurja vaeva nende harvendustega. Järgnev pilt iseloomustab raieteed ennast. 
Puit lõigati sellise raie käigus päris eriilmelistesse mõõtudesse. Kõige pikemad ja kvaliteetsemad jupid lõigati mõõtu 5,13 meetrit, peenpalgi pikkuseks oli 4,13 ja pelletitööstuse tarbeks lõigati 2,5 meetrised jupid. Pildil Margus mõõtmas üle ülalnimetatud sortimente:
Tänaseks päevaks oli ka päris palju raiutud puidust metsast välja koondatud ning enam mitte metsa all vedelev. 
Huvitav on samas see, et kõiki harvendusraiesse läinud puid harvesteriga langetada ei saanud. Otse kinnistu piiril oli üks teerajaäärne rida 140-150 aasta vanuseid Sitka kuuski. Nende langetamiseks kutsuti kohale mees suure saega. Eestis nii suure saeplaadiga saage iga päev ei näe. 

Kuna aga kuused kinnistu piiril paiknesid, siis Saksa ordnungi kohaselt neid naabri maadele langetada ei saanud. Seega oli saemees langetanud need risti kinnistu piiriga. Tulemuseks see, et paar nendest suurtest kuuskedest oli püstiseisvate kuuskede najale nõjatuma jäänud ning veel see, et seda suurt ja rasket palki väga keeruline nüüd metsast kätte saada. Palju mõistlikum oleks ju olnud langetada puud piki kinnistu piiri ja seeläbi ka väljaveoteega. Aga millegipärast saemees seda teinud ei olnud. Nüüd kutsuti olukorra lahendamiseks appi harvesterimees, kes siis neid palke seal metsast otsapidi välja tirima hakkab nii, et neid saaks vajalikku mõõtu lõigata ja kokkuveoks ette valmistada. 
Kuidas see kõik lõpuks välja näeb, näeme ehk paari päeva pärast. Praegu aga tööd käivad edasi ning meie siirdusime peale selle langi külastust järgmisi lanke ette valmistama. 

Kirjutas Arvo





No comments:

Post a Comment