Wednesday 25 September 2013

Jälitustegevus jätkub


"Tahate teada, miks me täistüvesid lõikame? Tahate selle kohta KÕIKE teada? Aga palun!" 
Meie juhendaja programm tänaseks: iseseisev ekskursiooni pea kaks kümnendit heaks koostööpartneriks olnud Holz Ruser saeveskisse, kus meid võtab vastu kohalik ostujuht Herr Oliver Stein. Edasist võiks jätkata umbes 7 lehekülje pikkuse tehnilistest detailidest pungil jutuga, kuid lasen piltidel ja lühikestel faktidel sel korral tehnojutu üle võidutseda. Lühidalt öeldes oli see üks parimaid ekskursioone saeveskisse, millel üldse käinud olen - kogu tootmisahel näidati algusest lõpuni, kõikides juhtpultides sai käia ning küsida ja päeva lõpuks tekkis kogu siinsest metsamajandusest (täistüved) täiesti uus arvamus. Kõigest siis järjekorras:


Tooraine varumine: peamiselt Põhja-Saksamaa (Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern ja Niedersachsen) ja Taani. Mecklenburgi liidumaalt võib vedada ainult kuni 18 m pikkuseid palke, mujalt 20 m. Varemalt oli autodel peal 25 tm jagu materjali, kuid sellega mindi lubatud 40 tonni piirist üle. Nüüd on autodel 20-25 tm peal, s.t. 6-8 pikka palki ja kõik. Politsei pidi regulaarselt otse saeveski väravas autosid kaalumas käima. Klassika. Vedu käib ööpäevaringselt, päevas tuleb kohale u. 600-800 tm materjali. Ümarmaterjali ladu on 30 000 m3, mis on veskile u. 5 nädala varu. Kui koorem maha laetud, siis tõstab auto kahveltõstuk metsamaterjali asemel hoopis tüki rauda ja kaks telge topeltrattaid endale selga ning on selle tulemusel tühjalt liikudes väga kompaktne ja kuluefektiivne. 

Seejärel läbib materjal sorteerliini (polnudki oma silmaga 20 m pikkuse materjali sorteerliini näinud) ning siis läheb palk veel liinil olles tüükaosa ümaraks freesimisse, seejärel koorijast läbi ja siis "paljastatult" otse 3D mõõtjasse. Operaatori kabiinis on kohe ekraanil näha CAD-tarkvarale sarnane igas suunas liigutatav ja üle vaadatav 3D mudel koos kõikide kõverustega ning kohe ka esialgne saekava. Seal toimubki kohe iga noti optimeerimine - Holz Ruser teeb ainult tellimuse peale materjali, s.t. standardmõõte lattu ei tehta. Juba mõõtmisliini peal viiakse arvuti poolt kokku klientide tellimus ja selleks sobiv materjal. 

Saeliin ise oli samuti voll-automatisch ehk siis võimeline 50 jooksvat meetrit saematerjali minutis tootma. Kuna lõigatakse väga suur hulk eri mõõte korraga, siis on see näitaja 3 korda väiksem suurtest veskitest, mis põristavad standardmõõte, nagu Vändrast saelaudu ....
Märkimisväärne on see, et juba mõõtmisliinilt on teada 3-dimensiooniline täpne mudel igast palgist, siis keerab arvuti saeliini sisse sõitva noti veel täpselt õigesse asendisse, et planeeritud saekava võimalikult optimaalne oleks. "Puit on kallis," ütles härra Stein. Pildil just masinast läbi jooksnu pruss ja lauad, mis järgmisel liinil servamisele lähevad. 
Edasi 180 m pikkusesse halli, mis on täis enda saetud-kuivatatud ja ka sisse ostetud KVH-d. Mida? Konstruktionsvollholz ehk ehituse standarditele vastav täispuit. 
KVH käib liinilt läbi, käsitööna markeeritakse halvemad oksakohad fotosilmale loetava markeriga ära ning siis tükeldab saag jupid valmis pikkustega paarkümmend sentimeetrit kuni paar meetrit. Masin freesib otsad ära ja sama lükkega on juba liim vahel ning siis surutakse kokku. Niimoodi tekivad kuni 20 m pikad prussid. 
Naljatasin siis, et "nüüd on teile meeldiv 20 m pikk materjal jälle tagasi ühes tükis ja oletegi jälle õnnelikud.....". Igal juhul optimeerib arvuti jällegi õiged pikkused, värskelt liimitud puit läheb höövlist läbi ja lõigatakse tellitud pikkusega juppideks. Täna olid nendeks konkreetse kliendi sarikad. Edasi pakendamine ja kõik ... ? Mitte siin. Saeveskil on veel oma puidutöötlemise tsehh, kus töötavad kõrgelt välja õppinud insener-puussepad, kes teevad juba CAD-tarkvaras sisse tulnud nt. katuse konstrukstiooniprojekti kohaselt kõik vajaliku materjali valmis, nii et ehitusplatsil jääb üle ainult kokku panna. 
Täisautomaatne 3D freespink tahab ainult õigete pikkustega juppide ette tõstmist ning pärast õiges järjekorras materjali otse kliendile mineva kaubana transpordiks komplekteerimist. See keerukus, mis tasemel detaile valmistati, oli minu jaoks midagi erakordset. Küsisin paar küsimust ka selle peale ütles operaator ilma naljata: "See masin teeb sulle täispuidust õllekannu koos sangaga ka valmis, kui soovid". Paar nalja hetkel käivast Oktoberfest'ist kuulusid muidugi asja juurde. 


Nii et väga optimeeritud, üleni tehnikat ja elektroonikat täis tootmine. Kõrgtase. Ja selle kõige juures efektiivne. Märgin ära veel selle, et ainuüksi tootmisjääkidest müüakse välja 11 (!) erinevat sortimenti: erinevad fraktsioonid freesijäätmetest, s.h. jaotus puuliikide kaupa, mis läheb kõrgklassilise tselluloosi tootmiseks. Nt hariliku kuuse freesijäätmete hulgas ei tohi olla sitka kuuse punakaid jäätmeid - rikub kohe värvi. Lisaks erinevad saepurud ja ka hakkpuidud (puukoorega ja puukooreta). Mõelge vaid, mis tehniline tase peab olema, et tootmises, mis kogu aeg vastavalt kliendile tegutseb, kõiki neid jäätmeid eraldada, koguda ja seejuures kvaliteeti tagada.


No comments:

Post a Comment