Wednesday 18 September 2013

Multšitud kändudega lank

Ja meid viidi lageraielangile!

Kuid enne veel ... kell 8 hommikul, kui väljas oli napp 8 kraadi sooja, suruti meile pihku koopiamasinast veel soe tõmmis tänahommikusest kohalikust ajalehest, millel seisis: "Wut auf Jäger - 50 Hochsitze zerstört" ehk tõlkes "Viha jahimeeste vastu - 50 jahipukki rikutud". Hõõrusin uniseid silmi ja süübisin kõigepealt pilti, millel jahipukk külili asendis. Miks küll? Artikli lugemisel selgus, et meist u. 50 km kaugusel idas, Neumünsterist lõuna suunas oli viimaste ööde jooksul "korda" saadetud vägitegu, milles organiseeritud viisil akutoiteliste saagidega viiekümnel jahipukil jalad läbi saeti. Põhjus? Ühe puki juurde jäeti siis kiri: "Kodanikud võitlevad tagasi: kasside ja koerte jahimeeste poolt mahalaskmise vastu". Arutlesime siis oma juhendajaga teemal, miks selline asi üldse toimuda sai. "Jah, see pole esimene kord. Mõned inimesed on täiesti hullunud, kui jahimehed mõne hulkuva koera või kassi maha on lasknud. Seepärast ka selline vastuaktsioon". Hiljem saime veel teada, et kuna pukkidel saeti jalad läbi, kuid neid ümber ei lükatud, võis pimedas saabunud jahimees lahtiste jalgadega pukki ronida. See aga tähendab, et seati ohtu teise inimese elu, mis omakorda tähendab kriminaalsüütegu ning kriminaalpolitsei on juba uurimise algatanud. Kogukahju hinnati u. 20 000 eurole.

Iseseisva ülesandena viidi meid täna lageraielangile. Hindasin pindalaks kohe 2,5 ha, tegelikus osutus hinnanguliselt 2,3 ha. Pole paha. Kuuse-männi segapuistu raiuti, kuna kuusel olid üraskid peal - lisaks kooreüraskile ka vähemalt kirjelduste järgi tundunud harkkidase kooreüraski (Ips duplicatus) kahjustus. Märkimist väärib, et lageraie = lagedaks raiutud ala. Mitte ainult, seal võiks lausa tantsupeo (küll ilma kontsakingadeta) käima lüüa - kännud olid juuritud ning multšitud ja kogu lank tasaseks tehtud. See töö pidi väga kallis olema, kui täpne hind jäigi teadmata. Kodumaal jäetakse ju seemnepuud, säilikpuud ning teatav kogus lamapuitu, kännud niikuinii. See siin oli nagu maisipõld, millelt tõlvikud koristatud ja taimemass jalge alla tambitud. Meie ülesandeks on nüüd liivasele kasvukohale vastavad puuligid leida ning töötada välja uue kultuuri liigiline koosseis, istutustihedus ja selle põhjendus, taimede ja istutuse maksumus - kõik Eesti hindadega, et saaksime kohalikega võrrelda. Lisaks peame arvesse võtma, et üle 20% ei või okaspuud kultuuris olla, muidu ei saa tehtud töödele kuni 85 % ulatuses hüvitist.

Mulle kui metsameistri ameti pidajale hakkas kohe silma esimene metsatee, mis oli vett täis ja isegi juhendaja linnamaasturiga osaliselt läbimatu. Seninähtu põhjal oli jäänud mulje, et kõik teed on head või väga head. 
Betooniga kaetud kohalik vallatee, mis läbib metsa. Ei ole ainult metsa tarbeks ehitatud. Mis siin viga rekkadel sõita?
Tee, mis viib metsa ning mis on põllumajandustehnika ning puidurekkade koostoimel tuksi keeratud. 


1 comment:

  1. Poisid ärge siis ainult pööki pange, pange tamme või muud lehtpuud ka ikka :)

    P ja T

    ReplyDelete