Tuesday 24 September 2013

Veelkord täistüvedest

Täispikkuses puutüvede lõikamine kasvavast metsast on praktika, mis jääb kodumaal eelmise sajandi ning režiimi meenutuseks. Küll aga on see kasutusel siinmail. Kummaline on seda kõike uuesti näha ning uurisime siis asja lähemalt: mis ja kuidas siis käib.

Kõigepealt langetab-laasib-järkab harvester soviva mõõduga tüved 18 m pikkusteks palkideks. Sellise pikkuse juures on palgid vetruvad ja hüplevad nagu pikad spagetid.
Harvesteri mõõtmistulemust küll usaldatakse, kuid täistüvede puhul peab olema täpselt teada, mis liiki (nt harilik kuusk, sitka kuusk, ebatsuuga), mitu tükki ning mis mõõtmetega palgid on lõigatud. Selleks puhuks on vastav mõõtja langil, kes kogu sortimendi kirja paneb.
Seejärel veetakse tüved 3-5 tk kimpudena langilt vahelattu. Selleks on vaja üksjagu ruumi. Eriti probleemne on täistüvetehnoloogia harvenduse lankidel, millel on tihti näha vigastusi, mis justnimelt kokkuveost tekkinud. Siinkohal väärib mainimist, et traktori lohisti küljes olev spetsiaalse tugevusega köis, mis lisaks kasutuses olevatest kettidest vähem tüve vigastab, maksab 800 eurot (!) u. 30 meetri kohta.
Vahelaos upitatakse tüved üksteise otsa virna ning siis jäävad need äravedu ootama. 
Ka transport ei ole lihtne - vaja on spetsiaalset haagist ning ka Saksamaal tahetakse lähitulevikus autorongi maksimumpikkuseks 18 meetrit seada, see aga paneb praeguste pikkustega täistüvede lõikamise otstarbekuse kindlasti küsimärgi alla. Hindadest: kuna saeveskid eelistavad täistüvesid, et ise otsustada hetkeolukorra põhjal, milliseid pikkusi parasjagu vaja, siis makstakse materjali eest ka head hinda - kuuse täistüvede eest 85 eurot tihumeetri kohta. 

No comments:

Post a Comment